Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesindeki URAP Araştırma Laboratuvarı’nın adayların tercihlerini yaptıkları bugünlerde açıkladığı rapor, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Bunlardan bir tanesi de 2001 yılında kurulan İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin (İEÜ) URAP sıralamasındaki dikkat çekici yeriydi. 13 yılda yazılan başarı hikâyesini İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş’a sorduk.
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin kuruluş hikâyesini öncelikle dinlemek isteriz.
“Çalışmalarımızın karşılığı ödül yağmuru olarak geri döndü”
E.D.: Hepimiz çok çalıştık. Akademisyenlerimiz, idari personelimiz, öğrencilerimiz, mezunlarımız, mütevelli heyetimiz, rektörlerimiz, hepimiz ülkemizde ve dünyada daha iyi olmak için kendimizle yarıştık.
Bugün İzmir Ekonomi Üniversitesi, 3 alanda dünyadaki en iyi ilk 500 üniversitenin içindeyse, Türkiye’de 1’incilik ve 6’ncılık dereceleriyle göğsümüzü kabartıyorsa bitip tükenmek bilmeyen enerjimizden ve mükemmeliyetçiliğimizdendir. Geçmişte yaptığımız yatırımlar ve stratejilerimiz bize bu yıl ödül ve başarı yağmuru olarak geri döndü. Ekonomi Bölümümüz, iktisat bölümü bilimsel yayın başarı sıralamasında Türkiye’de ilk 10 üniversite içinde 7. sırada yer aldı. TÜBİTAK’ın üniversiteleri girişimcilik ve yenilikçilik performanslarına göre sıraladığı “Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi”nde her yıl ilk 50 üniversite arasında yer alırız ama bu yıl 35. sıradan 28’e yükselerek bir başarıya daha imza attık. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın açıklamasına göre araştırmada böylelikle Ege Bölgesi’nden 38,95’lik puanla listeye giren tek vakıf üniversitesi olduk. Bu başarılarla onurlandık ama bu sadece bize daha çok çalışmak için şevk veriyor.
Bugün muhteşem başarıyı kutlama zamanıdır. Diğer başarılarımız gibi URAP Raporu, akademik ve idari personelimizin, öğrencilerimizin, mezunlarımızın başarılarının sonuç bildirgesidir. Katkısı olan herkese şükranlarımı sunuyorum.
Mezunlarınızı, iş yaşamına hangi vizyonla uğurluyorsunuz?
“Yaşam savaşında mutlaka başarılı olacaklar”
E. D: Geçtiğimiz günlerde bin 52 mezunumuzu, iş dünyasının yeni neferleri olarak kariyer yolculuklarına uğurladık. Mezunlarımız mutlaka başarılı olacak. Törenlerimizde de söyledim; ‘Biz bin 52 Mustafa Kemal askerini mezun ediyoruz’ diye. Bu ülkenin kalkınması için mezunlarımızı, yaşam savaşına gönderiyoruz. Öğretim üyelerimiz onlar için ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Ama sadece okul dönemi değil sonraki her döneminde biz onların yanlarındayız. Onlara yolunuz bahtınız açık olsun, diyoruz.
Gelecek için planlarınız neler?
“Y kuşağının taleplerine özel yeni öğrenme teknikleri”
ED: Yakında İZMİR BİLİMPARK’ın temellerini atacağız. Uluslararası danışmanlarla daha iyiye ulaşmak için aralıksız çalışıyoruz. Yeni neslin talepleri farklı. Teknoloji ile yoğrulmuş yeni öğrenme tekniklerini Y kuşağının eğitimleri için uygulamak üzere çalışıyoruz. Türkiye’nin gelecekte dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girebilmesi için girişimciler yetiştirmeyi görev biliyoruz. O nedenle Embryonix Kuluçka Merkezi’ni oluşturduk. Öğrenci ve mezunlarımıza yer veriyoruz, risk sermayesi veriyoruz. Onlar da milyon dolarları bulan ciro yapan girişimcilik hikâyelerini yazıyorlar.
Gençler, 17 Temmuz’a kadar geleceklerini belirleyecek olan mesleklerini ve üniversitelerini seçecekler. Adaylara vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?
ED: Eğitimden daha fazlasını vaat ediyoruz. Sınırlarını zorlamak isteyen, hayattan ve üniversitesinden hep daha fazlasını bekleyen, başarıyı kendine hedef koymuş gençleri, aydınlık gelecekleri için İzmir Ekonomi Üniversitesi Ailesi’ne katılmaya davet ediyorum.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesindeki
URAP Araştırma Laboratuvarı 2014 Türk Üniversitelerinin Dünya Sıralamalarında Genel ve Alan Bazındaki Durumu raporuna göre;
İzmir Ekonomi Üniversitesi
Dünyada
İlk 500 üniversite arasında Türkiye’den listeye giren 23 üniversiteden biri…
Türkiye’de;
Dil, İletişim ve Kültür alanında 1’inci
Güzel Sanatlar, Müzik ve Basın-Yayın alanında 6’ncı
Tarih ve Arkeoloji alanında 6’ncı
Vakıf üniversiteleri arasında;
Bilim alanlarına göre 2’nci
Eğitim alanında 3’üncü
Kentsel Planlama ve Mimarlık alanında 3’üncü
Psikoloji Bilişsel Bilimler alanında 5’inci
Ticaret, Yönetim, Turizm ve Hizmetler alanında 5’inci
Beşeri Bilimler alanında 6.’ncı
Bilgisayar ve Enformatik alanında 7’nci
Ekonomi alanında 8’nci