17° Kapalı

Enflasyon rakamlarının yankıları

Ekonomi - 3 Ocak 2018 15:05 A A

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, enflasyon oranlarının yıl sonunda tek haneye gerileyeceği düşüncesinde olduğunu kaydetti.

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, TÜFE’nin aralıkta aylık bazda yüzde 0,69, Yİ-ÜFE’nin yüzde 1,37 artış gösterdiğini, yıllık enflasyonunda tüketici fiyatlarında yüzde 11,92, yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 15,47 olduğunu hatırlattı.

Ara mallarındaki fiyat artışlarının genel fiyat artışlarının üzerinde olduğunu belirten Zeytinoğlu, bunun da fiyatlara yansıyarak maliyet enflasyonunu etkilediğini kaydetti.

Zeytinoğlu, tüketici enflasyonuyla üretici enflasyonu arasında 3,5 puanlık bir fark olduğunu, üretici fiyatlarındaki fazlalıkların piyasalar izin verdikçe tüketici fiyatlarına yansıyacağına dikkati çekerek, bu farkın 2018’de fiyatların düşeceğine ilişkin beklentileri olumsuz etkileyecek bir diğer unsur olduğunu belirtti.

Döviz kurlarındaki hareketliliğin 2017’de fiyatların yükselişindeki ana etken olduğunu, döviz kurlarında istikrarın sağlanmasıyla 2018’de enflasyonla mücadelenin daha da kolaylaşabileceğini aktaran Zeytinoğlu, “TÜFE, aralık ayında baz etkisiyle gerileyerek yıllık yüzde 11,92 olarak gerçekleşti. 2018 yılından itibaren baz etkisinin olumlu devam etmesini bekliyoruz. Bu kapsamda önümüzdeki dönem çok olağan dışı gelişmeler yaşanmadığı takdirde enflasyondaki gerilemenin 2018’in ilk aylarında da devam edeceğini ve yıl sonunda tek haneye düşeceğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Zeytinoğlu, yıllık bazda yüzde 15,47 olarak gerçekleşen üretici enflasyonuna ilişkin şunları kaydetti:

“ÜFE’de aylık en fazla artış yüzde 15,32 ile ham petrol ve doğalgazda oldu. Enerji maliyetlerindeki bu artış dikkat çekici. Ana sanayi gruplarında ise aylık en fazla artış enerjide, yıllık en fazla artış ara mallarında gerçekleşti. Ara malları enflasyonu üretici fiyatlarındaki genel enflasyonun çok daha üzerinde. Bu kalemdeki fiyat artışı geçen aya göre yüzde 1,79, geçen yılın aralık ayına göre ise yüzde 20,75. Buradaki artışlar üretime yansıyarak genel üretici fiyatları enflasyonunu etkiliyor. Bunun da maliyet enflasyonu olarak biraz gecikmeli de olsa TÜFE’ye yansıması oluyor.”

Bu haber 314 kez okundu.
Ekonomi - 15:05 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.