Hepatit-C tedavisinde hayat kurtaran ilaçlar var
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgehan Aygen, Hepatit-C tedavisinde hayat kurtaran 100 bin lira tutarındaki yeni ilaçların Sağlık Uygulama Tebliği’nde geri ödeme koşulları belirlenmediği için hastalarca kullanılamadığını söyledi.
Adana’da gerçekleştirilen sempozyuma katılan ve aynı zamanda Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı olan Prof. Dr. Bilgehan Aygen, Hepatit-C’nin, dünyada ve Türkiye’de en önemli enfeksiyon hastalıklarından birisi olduğunu vurguladıi. Türkiye’de 1 milyon civarında kişinin Hepatit-C tedavisine aday olduğunu anlatan Aygen, “Bu hastalığın ileri yaşlarda ve özellikle 70 yaş sonrasında görülme sıklığı artıyor” dedi.
“YURTDIŞINDA KULLANILIYOR, BİZ ULAŞAMIYORUZ”
Gelişen dünyada Hepatit-C tedavisinde kullanılan yeni ilaçların büyük başarı sağladığına dikkat çeken Prof. Dr. Bilgehan Aygen, şöyle devam etti:
“İnterferon adı verilen iğne tedavisi ile birlikte birkaç ilacın tek tablette birleştirildiği tedavi rejimleri var. Bu yeni tedavi seçeneklerinin hem başarısı çok yüksektir, hem de hastalar tarafından kolay tolere edilebilmektedir. Ama yeni Sağlık Uygulama Tebliği güncellenmediği için bizim şu anda yurtdışında kullanılan ilaçlara ulaşma olasılığımız ne yazık ki yok. İleri evre karaciğer hastalığı olan ve daha önce uygulanan tedavilere yanıt vermemiş hastalar var. Bu nedenle yeni tedavi seçenekleriyle ilgili umutlarımız çok yüksek ama sağlık bakanlığı’ndan onay alınmasına rağmen, geri ödeme koşulları netleştirilemediğinden hastalar tedaviye ulaşamıyor.”
“MALİYETİ 100 BİN LİRANIN ÜZERİNDE”
Kronik karaciğer hastalarının yeni tedavi seçeneklerini bekleme dışında şanslarının olmadığını aktaran Prof. Dr. Bilgehan Aygen, şunları vurguladı:
“İleri evre karaciğer hastalarında siroz ve karaciğer kanseri gibi riskler var. Dolayısıyla bu hastalar organ nakli bekleyecek. Yani işin maliyeti ileri aşamalarda çok daha yüksek. İleri yaşlarda risk 5-10 kat artıyor. Bu hastalar tedavilere ya ücretlerini kendileri ödeyerek ya da devletin olanaklarını bekleyerek ulaşacak. Çünkü tedavi maliyetleri çok yüksek. İlaçların maliyeti 100 bin liranın üzerinde. İğneli ve birkaç ilacın birleştirilerek kullanıldığı tedaviler var. Hiç tedavi görmemiş hastanın tedavi süresini yeni ilaçlarla 8 haftaya kadar indirmek mümkün. 1 yıllık tedavilerle karşılaştırdığınızda bu oran çok önemli. Süre çok kısa, yan etkiler çok düşük. Hasta tolere edebiliyor. O nedenle kronik Hepatit-C tedavisinde bu ilaçlara şiddetle ihtiyacımız var. Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Uygulama Tebliği’nden kaynaklı bu ilaçların ücretini şu an karşılamıyor. Hastaların bu ilaçları alabilmesi için ancak Sağlık Uygulama Tebliği’nde geri ödeme kurallarının belirlenmiş olması gerekiyor ki, devlete raporunu yazıp ilaç onayını alabilelim ve hasta da tedaviye ulaşabilsin.”
Bu haber 349 kez okundu.
-
Kocaeli’de üreticiler küçükbaş hayvan hibe desteğinden memnun
-
Kocaeli’de Cumhuriyet’in 101. yılı dolayısıyla fener alayı düzenlendi
-
Kocaeli’de 33 kişi gıda zehirlenmesi şüphesiyle tedavi altına alındı
-
Kocaeli’de elektrik direğine çarpan otomobildeki 1 kişi yaralandı
-
Anadolu Otoyolu’nun Kocaeli kesiminde zincirleme trafik kazasında 4 kişi yaralandı
-
Kocaeli’de fenalaşan doktor kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti