Kahvehaneye kadın eli değdi, küfür bitti
iş dallarında da hanım erkek ayırımının gözetilmemesi gerektiğinin örneği olduğunu söyleyen kadın kahvehaneci; “hiç bir mesleğin kadını erkeği yok. Kadınlar isterlerse her işi başarabilirler” mesajını verdi.
Karabük’ün Ovacık ilçesinde iki yıldır kahvehane işleten Münevver Gülem’in başarısı parmak ısırtıyor. Yoğunlukla erkeklerin uğrak noktası olan kahvehanede tek başına çay ocağına geçen ve servisinde ikramlarını tam teşekkülü sunuyor.
KOCASı KöYE MUHTAR OLUNCA…
Kahvecilik mesleğinin bayan açısından zorlukları olduğunu fakat çocukları için mücadele verdiğini ifade eden Münevver Gülem, eşi Selami Gülem’in Küçüksu köyü muhtarı olunca iki yıldır kahvenin işletmeciliğini yaptığını söyledi.
Gülem, “Bu mesleğin çok zorluğu var tabi. Gündüz burada çalışıyorsun, akşam gidiyorsun evin işini yapıyorsun, yemeği yapıyorsun. çoluk çocuk için mecburen katlanıyoruz. Eşim 12 senedir bu işi yapıyordu, muhtar olunca ben devraldım ve 2 yıldır ben işletiyorum. 3 çocuğumuz mevcut, onları okutuyoruz. Eşim köy sorunlarını ile uğraşıyor, bende burada uğraşıyorum. çocuklarımın bir tanesi üniversite mezunu birisi üniversitede okuyor, küçük oğlum ise burada 5. Sınıfa gidiyor. Onların geleceği için dişimi sıkacağız, katlanıyoruz” dedi.
“ KüFüRü YASAKLADıM”
Kahvehaneyi eşinden devralınca başlarda çok aşırı tepki aldığını da ifade eden Münevver Gülem, “ Başta çok aşırı tepki aldım. evvela tepkiyi ailemden aldım. Kahvecilik erkek işi, onca erkeğin içine nasıl girecen diye bana tepki gösterdiler. Zaten çoğuda hısım ve mahalleli de tanıdık olunca alıştılar. En güzeli kahvede küfür bitti, küfrü yasakladım. Edebinde adabında olmaya başlanmıştır, oturmaları kalkmaları konuşmaları bence daha iyi oldu. Küfür olunca ben frenliyorum. ilkönce bu konu için tepki aldım lakin, ben burayı çalıştırıyorsam, buraya gelip çay içiyorsanız küfür etmeyeceksiniz. Her ne kadar kahvecilik yapsam da sonuçta bir bayanım. Sağ olsunlar alıştılar ve çıkarlarını frenliyorlar. Ağızlarından kaçsa da özür dilemeyi de alıştılar artık. Baya bir medeniyet oldu” dedi.
Bir taraftan kahvehanede erkeklere çay servisi, bir taraftan da okuldan gelen oğluna ders çalıştıran Gülem’in oğlu Baki’de süre zaman annesine destekçi olduğunu, onunda kendisine ders çalıştırdığını kaydetti.
ilçe merkezindeki kahvehanenin müşterilerinden Abdullah şahin, kadınların her meslek yaptığını bundan böyle ayırım ve kayırım olmadığını söyleyerek, “Erkeklerin yaptıklarını bundan böyle hanımlarda yapıyor. Fevkalade güzel hizmet veriyor. Bizler memnunuz. Burada kadınlara en azından örnek oluyor” dedi.
YASiN ERDEM
Bu haber 313 kez okundu.-
Kuzey Marmara Otoyolu’nda bariyere çarpan otomobildeki 2 kişi yaralandı
-
Anadolu Otoyolu’nda zincirleme trafik kazasında 14 kişi yaralandı
-
Dilovası’nda 450 amatör sporcuya malzeme dağıtıldı
-
Kocaeli’de okulda birinci kattan düşen lise öğrencisi hayatını kaybetti
-
Kocaeli’de doğal gaz dağıtım hattında çıkan yangın söndürüldü
-
AK Parti Grup Başkanvekili Zengin, Kocaeli’de konuştu: