“Sıfır Atık Projesi” Kocaeli’de anlatıldı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve ve Türkiye İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Mehmet Emin Birpınar, “Türkiye günde kişi başına 1 kilogram çöp üreten bir ülke. Bir kişi yılda ortalama 500 kilogramdan fazla çöp üretiyor hale geldi ve biz maalesef bunun yüzde 80’ene yakınını depoluyoruz.” dedi.
Başiskele ilçesinde bir otelde düzenlenen programda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından himaye edilen “Sıfır Atık Projesi” tanıtıldı. Programa, Müsteşar Yardımcısı Birpınar, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak’ın yanı sıra mülki ve askeri erkan ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve okul müdürleri katıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, burada yaptığı konuşmada, Sıfır Atık Projesi’nin 2018 yılı içerisinde Ankara’daki bütün kamu dairelerinde, bakanlıklarda, okullarda ve üniversitelerde hayata geçireceklerini söyledi.
Hiçbir atığın çöpe gitmediği ve depolanmadığı bir sistemi kurmayı bakanlık olarak başardıklarını belirten Birpınar, “Ankara’daki hiçbir kamu kurumuna çöp arabası bundan sonra gitmeyecek. Bizim bakanlığımıza çöp arabası gelmiyor. Kağıtlar, plastikler, organik atıklar, metaller ayrı toplanıyor ve bunların hepsi ekonomiye geri kazandırılıyor. Bunların hiçbiri çöp arabasına konmuyor.” diye konuştu.
Birpınar, Bakan Mehmet Özhaseki’nin odası dahil bakanlıktaki hiçbir odada çöp kutusu olmadığını dile getirerek, “Bizde çalışan personel koridora çıkıp oradaki geridönüşüm kutularına atıyor. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde de durum böyle. Bu sistemi Başbakanlık ve daha sonra Meclis’e kuracağız.” ifadelerini kullandı.
– “Günde kişi başına 1 kilogram çöp üretiliyor ”
Bakanlık olarak yıllarca ilçe belediyelerine fazlaca çöp arabası verdiklerini ve bunun belediye başkanları arasında bir yarış haline geldiğine dikkati çeken Birpınar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu mantığı değiştirmemiz gerekiyor. 2030 itibariyle Avrupa’da çöp depolaması tamamen ortadan kalkacak. Türkiye günde kişi başına 1 kilogram çöp üreten bir ülke. Bir kişi yılda ortalama 500 kilogramdan fazla çöp üretiyor hale geldi ve biz maalesef bunun yüzde 80’ene yakınını depoluyoruz. Düzenli depolama bir marifet değil. Düzenli depolama sahası açmak için ağaç kesilmesi gerekiyor. Hastalıkların yayılmasına sebep oluyorsunuz. Eğer sızıntı suyunu iyi kontrol edemezseniz oradan yeraltı suyuna ve derelere karışıyor. Dolayısıyla depolamak da bir marifet değil mühim olan bunu ekonomiye geri kazandırabilmek. Nitekim Avrupa Birliği’nin son dönem çalışmalarından en önemlisi döngüsel ekonomidir. Bu atıkları Türkiye’de biz geri dönüştürebilirsek 10 milyar doları ekonomiye kazandırmış olacağız.”
Birpınar, her atığın aynı zamanda özkaynak olduğunu vurgulayarak, “Bütün kamu kurum ve kuruluşlarına görev düşüyor. 2023’e kadar hedefimiz Türkiye’deki bütün kamu kurum ve kuruluşlarında bu sıfır atık sistemini kuracağız. Sayın Emine Erdoğan şu anda dünyada çevre konusunda bir meseleye sahip çıkan tek lider eşidir. Onun için bu meseleye onun sahip çıktığı kadar mülki amirlerimizin, komutanlarımızın, belediye başkanlarımızın da sahip çıkmaları halinde buradan ekonomimize çok ciddi kazançlar sağlarız.” şeklinde konuştu.
– “Kocaeli Valiliği’nde sıfır atık sistemi kuruldu”
Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy da Kocaeli’nin geçmiş yıllarda yaşadığı çevre sorunları konusunda belirli bir duyarlılık gösterdiğini ve bu konularda çok önemli çalışmaları gerçekleştiren bir il haline geldiğini vurgulayarak, bugün artık Kocaeli’de çevreyle ilgili önemli sorun kalmadığını ifade etti.
Aksoy, Sıfır Atık Projesi’nin Kocaeli’deki bütün kamu kurum ve kuruluşlarında hayata geçmesini ve büyük bir ciddiyetle sürdürülmesini arzu ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:
“Kocaeli Valiliği olarak bu konudaki çalışmalarımıza 19 Şubat’ta başladık. Valilik kompleksi içerisinde üç noktada geçici depolama alanı oluşturduk. Özellikle iç koridorlarımızda kağıt, plastik, metal, cam ve atık pil kutularını yerleştirdik. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüz tarafından Valilikte bulunan tüm personelimize yönelik olarak ‘Sıfır Atık’ uygulamasıyla ilgili çeşitli eğitimler gerçekleştirildi. Her kurumdan Sıfır Atık uygulaması konusunda sorumlu birer kişi belirlendi ve bir iletişim ağı oluşturuldu. Valilik olarak Sıfır Atık Projesinin uygulanması başlatıldığı 23 Şubat ile 18 Mart tarihleri arasında; bin 350 kilogram kağıt, 105 kilogram cam, 75 kilogram atık metal ve 37 kilogram atık plastik toplanmış ve geri kazanım firmalarına teslimatları yapılmıştır. Bu sayede arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalara göre de 23 ağaç kesilmekten kurtarılmış ve toplanan bu atıklarla yüzde 95 doğal kaynakların kullanılması önlenmiştir. Önümüzdeki süreçte kurum ve kuruluşlarımızın bu hassasiyet içerisinde çalışmalarını kendilerinden bekliyoruz.”
Aksoy, bu uygulamanın sadece kamu kuruluşları değil, konutlar ve okullarda da yaygınlaştırılması gerektiğine işaret ederek, kaymakam ve ilçe belediye başkanlarından bu projeye sahip çıkılması noktasında büyük gayret göstermelerini istedi.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak ise israftan hoşlanmayan bir belediye olduklarının altını çizerek, o nedenle alternatif üretim ve geridönüşüme son derece önem verdiklerini söyledi.
Konuşmaların ardından sergilenen “Elde Var Sıfır” isimli kısa oyunla devam eden etkinlik, Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevil Fişek ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Yönetimi Şube Müdürü Hülya Çakır tarafından gerçekleştirilen seminerle sona erdi.
Bu haber 315 kez okundu.-
Kocaeli’de yüksek kesimlerde kar yağışı başladı
-
Kuzey Marmara Otoyolu’nda bariyere çarpan otomobildeki 2 kişi yaralandı
-
Anadolu Otoyolu’nda zincirleme trafik kazasında 14 kişi yaralandı
-
Dilovası’nda 450 amatör sporcuya malzeme dağıtıldı
-
Kocaeli’de okulda birinci kattan düşen lise öğrencisi hayatını kaybetti
-
Kocaeli’de doğal gaz dağıtım hattında çıkan yangın söndürüldü