Kocaeli’deki “dolandırıcılık çetesi” operasyonu
Kocaeli merkezli 7 ilde, bankaların ismiyle internet siteleri kurarak vatandaşları dolandırdıkları iddiasıyla gözaltına alınan şüphelilerden 7’si daha tutuklandı.
Alınan bilgiye göre, Gebze Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, bankaların ismiyle internet siteleri kurarak vatandaşları dolandırdıkları iddiasıyla haklarında verilen yakalama kararı doğrultusunda İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, 15 Nisan’da Kocaeli, İstanbul, Osmaniye, Antalya, Manisa, Rize ve Ardahan’da düzenlenen eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan 43 şüpheliden 7’sinin daha emniyetteki işlemleri tamamlandı.
Adliyeye sevk edilen 7 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı.
Operasyon kapsamında tutuklananların sayısı 22’ye yükseldi.
– Operasyonun detayları
Operasyon kapsamında 43 şüpheliye adli işlem yapılmış, zanlılardan suça sürüklenen çocuğun daha önce çıkarıldığı mahkemece tutuklandığı öğrenilmişti.
Şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda, 3 tabanca, silahlara ait çok sayıda fişek, 10 kart kopyalama aparatı, 2 sahte kimlik belgesi, çok sayıda kart kopyalamada kullanılan dijital materyal ile müşteki şahıslara ait kimlik ve iletişim bilgilerinin bulunduğu “data” olarak tabir edilen veriler ele geçirilmişti.
Operasyon kapsamında, gözaltına alınan 43 şüpheliden 10’u emniyetteki ifadelerinin ardından serbest bırakılmış, 15’i çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklanmış, 9’u adli kontrol şartıyla 2’si ise ev hapsi şartıyla salıverilmişti.
Öte yandan İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, şüphelilerin, çeşitli internet siteleri ve sosyal medya hesaplarının kurulumunu sağladığı, bu kapsamda “daire” şeklinde illegal çağrı merkezleri kurduğunu tespit etti.
Ekipler, internet sitelerinden kredi başvurusunda bulunan müşteki-mağdur kişilerin, şüpheliler tarafından “açık hat” diye tabir edilen, genelde yabancı uyruklu ve tespiti zor kişiler adına çıkarılan GSM hatlarıyla arandığını belirledi.
Şüphelilerin, “Kredi notunun onaylandığı, dosya masrafı, dosya sigorta ücreti gibi tutarları” yatırmaları gerektiği şeklinde müştekilerden para istediğini tespit eden ekipler, diğer şüpheliler adına açılmış ve dolandırıcılık faaliyetlerinde kullanılan banka hesap numaralarının verildiğini, bu şekilde değişik bahanelerle aynı kişilerin bazen birkaç kez para yatırmalarının sağlandığı belirledi.
Ekipler, yatırılan suça konu paraların, farklı şüpheliler tarafından yüzlerini çeşitli yöntemlerle kapatarak ATM cihazlarından çekildiğini, günlük çekim limiti dolan banka kartlarında kalan paranın şüphelilere ait firmalardan post cihazında “harcama yapıyor” şeklinde gösterilerek nakde çevrildiğini tespit etti.
-
Kocaeli’de bahçesindeki su kuyusuna düşen kadın kurtarıldı
-
Kocaelispor, Adanaspor maçının hazırlıklarını sürdürdü
-
Kocaeli’de cipin otobüs durağında bekleyenlere çarptığı kazada 6 kişi yaralandı
-
Kocaeli’de Samanlı Dağları ve Bolu’da tarihi Göynük ilçesi beyaza büründü
-
Kocaeli’de “yağma ve gasp” iddiasıyla yakalanan 3 zanlı tutuklandı
-
Anadolu Otoyolu’nun Kocaeli kesiminde muz yüklü tır yandı