GTO’da Kanser Farkındalığı Semineri
Dünyada sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra 2’nci sırada gelen bir toplum sağlığı sorunu olan kanserde, doğru tedavi yöntemi ve erken tanı hayat kurtarıcı bir rol oynamakta olup aynı zamanda yürütülen bilinçlenme faaliyetleri de süreç içerisinde büyük önem taşımaktadır.
Bu anlamda; Gebze Ticaret Odası, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Medical Park Gebze işbirliğinde; kanserde farkındalık yaratmak, bilinçlenmek ve olası durumlar karşısında doğru önlemi alabilmek adına Gebze Ticaret Odası Meclis Salonu’nda seminer düzenledi.
Konunun uzmanlarından; Doç. Dr. Orhan ÇELEN , Uzm. Dr. Aydın ÇİLTAŞ, ve Uzm. Psikolog Melis KAN seminerde, vatandaşları kanser hastalığında, neler yapmaları gerektiğini ve bu süreçte nasıl bir yol izleyebilecekleri konusunda bilgilendirmelerde bulundular.
İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kadı, “ Hep uzaktakilerin başına gelir diye düşündüğümüz bir durum. Çağımızın en büyük sorunlarından biri. “ dedi.
GTO Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler, “ Amacımız bilgi ve bilinç düzeyimizin arttırılmasıdır.Kanserle ilgili bölgemizde de çalışmalar var. Ülkemizde de TUBİTAK’ın bu konuda çalışmaları var. Kanser bir süreç ister. Kanser konusunda birlik olmak gerek,destek olmak gerek.”ifadelerini kullandı.
“GÜNÜMÜZDE KANSER HASTALIĞINDAN DOLAYI ÖLÜMLERDE %25 AZALMA VAR”
Kanser hakkında bilgi veren Doç.Dr.Orhan Çelen,” Kanser vücudumuzda düzensiz olarak çoğalan hücrelerden meydana gelir. Bunlar bir araya gelerek kitle veya tümörü oluşturur. Kanser hücrelerinin çoğalmasının birçok etkisi vardır. Bunlar çevresel,bireysel, genetik ve sosyal alışkanlıklarımız önemli yer tutuyor. Sigara kanseri tetikleyen başlıca etkenlerden biridir. Kanser konusunda gelişmeler de mevcuttur. Günümüzde kanser hastalıkları konusunda ölümlerde %25 azalmalar var” şeklinde konuştu.
“GÜNÜMÜZDE KANSERLERİN %75’İ ÖNLENEBİLİR”
Uzm. Dr. Aydın Çiltaş, “Kanser hücreleri vücudumuzdaki en zeki hücrelerdir. Günümüzde kanserlerin %70 önlenebilir.Hayatımızı dokunan bir problem. Kanser hastalığında önyargılardan uzak durmalıyız. İlaç firmaları kanserin tedavisini biliyor ama açıklamıyor. Kanseri bol bol konuşmalıyız. Bu konuşmalar kanser konusunda bilgi eksikliğini giderir. Kanser de başarı 1970’lerden itibaren artış gösterdi” dedi.
“PSİKOLOJİK DESTEKLE AMAÇ, HASTALIĞIN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRMAKTIR”
Uzm. Psikolog Melis Kan,” Çağımızın en karmaşık hastalıklarından biri kanserdir. Günlük yaşantımızın içinde olumsuzlukları çağrıştıran bir hastalıktır. Amaç psikolojik destekle hastalığın önündeki engelleri kaldırmaktır. Hem hasta için hem de hasta için kanserle karşılaşmak bir hasta krizidir.” ifadesini kullandı.
Bu haber 353 kez okundu.
-
Kocaeli’de yüksek kesimlerde kar yağışı başladı
-
Kuzey Marmara Otoyolu’nda bariyere çarpan otomobildeki 2 kişi yaralandı
-
Anadolu Otoyolu’nda zincirleme trafik kazasında 14 kişi yaralandı
-
Dilovası’nda 450 amatör sporcuya malzeme dağıtıldı
-
Kocaeli’de okulda birinci kattan düşen lise öğrencisi hayatını kaybetti
-
Kocaeli’de doğal gaz dağıtım hattında çıkan yangın söndürüldü