Sakarya Büyükşehir Belediyesince trafikte karşısındakine saygı duymayı öğretmek amacıyla “Şehir Paylaşmaktır” sloganıyla hazırlanan projesinin uygulama protokolü imzalandı.
Sakarya’da trafik güvenliğini sağlamak ve kazaları en aza indirmek için trafikte diğer sürücü ve yayaların haklarına saygı duyulmasını öğretmek ve yaygınlaştırmak amacıyla Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan “Şehir Paylaşmaktır” projesi, Valilik ve Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği işbirliğiyle hayata geçirilecek.
Projenin uygulanmasına ilişkin protokol Adapazarı Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle imzalandı.
Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, törende yaptığı konuşmada, proje için belirlenen “Şehir Paylaşmaktır” sloganın çok iyi bir seçim olduğunu ifade ederek, şehrin ve şehirli olmanın paylaşmayı gerektiğini söyledi.
Şehrin her yerini paylaşmak zorunda olduklarını vurgulayan Balkanlıoğlu, şunları kaydetti:
“İnsanlar paylaşmak için bir arada yaşar. Herkes aynı meslek sahibi olamaz. Her türlü meslek erbabına yaşamak için ihtiyacımız var. Güvenlik medeniyet kurarken en önemli konudur. Şehir canlı bir organizma gibidir. Günümüzde de bu ihtiyaçlar bitmedi artarak devam ediyor. Paylaşmak zorundayız. Dinimiz de bunu emrediyor. Biz ölümlü insanlarız ama trafikte paylaşmayı istemiyoruz. Birilerinin ölümüne sebep olmuşsak büyük bir vebal taşırız. Trafik konularına dikkat etmeliyiz. Kent paylaşmak demektir. Halkımızın bunu iyi bilmesi lazım. Trafik kuralları çok uzun araştırmalar neticesinden çıkmıştır. İnşallah bundan sonra böyle olur. Proje hayırlı olsun.”
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ise sanayi devrimiyle motorlu taşıtların insan hayatının ayrılmaz bir parçası haline geldiğini söyledi.
Artan araç sayısıyla trafiğin kentlerin ve insan hayatının en önemli meselelerinden birinin haline geldiğine işaret eden Toçoğlu, şunları kaydetti:
“Hükümetimizin aldığı önlemlerle birlikte son zamanlarda ölümlü kaza oranındaki düşüşe rağmen trafik güvenliğinin ülkedeki sorunlardan birisi olmaya devam ediyor. Trafik güvenliği çözülmesi gereken milli bir sorun olarak karşımızda duruyor. Kullandığımız araçlar ve yollar eskisine göre daha iyi. Araç yol standartlarındaki iyileştirmelere ve trafik güvenliği konusunda tüm çabalara rağmen, yollarımız, caddelerimiz insanlar için yeterince güvenli demekte zorlanıyoruz.”
Toçoğlu, küçük bir trafik kuralı ihlalinin başkası için ölüm demek olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“Bizim amacımız Sakarya’yı daha yaşanabilir kılmak. Bunun yoluda şehrimizdeki cadde, yol ve sokakları daha güvenli hale getirmekten geçiyor. Bu da trafik kurallarına harfiyen uymakla mümkün. Bizler kurallara uymamanın maliyetini depremlerde ağır bir şekilde ödemiş bir milletiz. İnsanı insan yapan sorumluluk bilincidir. Trafiğe çıkan herkes sorumluluğunun gereğini yapmalıdır. Trafikte kurallara uymazsak nerede uyacağız. Bugün trafik kurallarına tam uyulan bir şehir için trafikte farkındalık hareketini başlatıyoruz. İnşallah Sakarya bu konuda tüm Türkiye’ye örnek olacak. Nüfusu 1 milyona dayanan şehrimizde trafiğe ayda ortalama bin araç katılıyor. Trafikte farkındalık hareketi ile amacımız paydaşlarımızla birlikte mobilize olmak Sakaryamızı trafik kurallarına tam riayet edilen örnek bir şehir haline getirmektir.”